Nederlandse Gebarentaal is als volwaardige taal. Wilt u gebarentaal leren ?

Dit kan bij Stichting Welzijn Doven Rotterdam (SWeDoRo), waar de modulen NGT voor Algemeen Belangstellenden ( AB) worden georganiseerd.

Overal kunt u in aanraking komen met dove mensen zoals op het werk, bij familie of vrienden, bij u in de buurt, bij de sportclub. Deze cursus geeft u de mogelijkheid om te kunnen communiceren met dove mensen en zal uw wereld verbreden.

Gebarentaal is niet moeilijk om te leren en is voor iedereen toegankelijk.

 

Module NGT-AB

NGT heeft een eigen grammatica, welke verschilt met het Nederlands.

NGT is een visuele taal en is af te lezen via handen, mimiek en lichaamshouding.

Er zijn 2 modules in het NGT: AB1 en AB2.

Vanaf najaar 2018 komt er een 3de module bij ons voor gevorderden NGT.

Let op: huiswerk maken gebeurt online dus je hebt een laptop of computer nodig.

 

 • NGT AB1 bevat 15 lessen incl. toets (beginnerscursus)

  Voor het behalen van een certificaat (zie onze voorwaarden hierover)

 • NGT AB2 sluit direct aan op AB2 bevat 15 lessen incl. toets.

 

U kunt aan een volgende cursus deelnemen als u in het bezit bent van een geldig Certificaat/Deelnemers bewijs van de vorige cursus.

In de les zal de docent zoveel mogelijk communiceren met NGT. U krijgt les van een dove docent en zij/hij is opgeleid door het Nederlandse Gebarencentrum of is afgestudeerd als NGT docent aan de HU.

Alle cursussen worden afgerond met een UITREIKINGS AVOND, waarbij alle cursisten hun Certificaat/Deelname bewijs krijgen en hierbij een gezellige avond wordt georganiseerd door de docent(en) en hierbij worden ook dove gasten uitgenodigd zodat je het aangeleerde ook in de praktijk kan brengen. Kortom een gezellig samenzijn.

Aanmelden en prijzen

We starten de cursussen in het voor- en najaar, is wel afhankelijk van het aantal deelnemers (min 8- max. 12 pers). Als u veel te maken heeft met dove mensen op het werk dan is vaak de werkgever wel bereid om de cursus te betalen, hiervoor kunnen wij een speciale factuur maken.

De cursussen worden per periode bekeken welke avond en tijden, dit is afhankelijk van de docent wanneer zij/hij beschikbaar is. U kunt uzelf inschrijven door middel van het inschrijfformulier (deze kunt u verderop op deze pagina terugvinden). Deze graag terug mailen naar de coördinator van de gebarentaalcursussen. U heeft dan als eerste recht op het meedoen met de groep maar zit dan nog aan niets vast, pas wanneer u dit via de mail bevestigt na contact met de coördinator.

In december is vaak al bekend wanneer de cursus in het voorjaar van start gaat, en in juni wanneer hij na de zomervakantie van start gaat.

 

Prijzen:

 • Module NGT-AB1 225,- euro ( incl. werkboek en online-gebarenwoordenboek)
 • Module NGT-AB2 225.- euro ( incl.werkboek en online-gebarenwoordenboek)

(Module NGT-gevorderden bekend half 2018)

Prijzen zijn per 01-01-2018 en worden elk jaar geindexeerd.

Besloten groepen

Het is mogelijk om voor een groep (max. 12 pers) op locatie een cursus te geven voor een bepaalde instelling, deze die veel te maken kunnen krijgen met dove mensen. Er moet hiervoor wel een goed verlichte ruimte aanwezig zijn.

Voor het opvragen van een offerte hiervoor kunt u mailen naar de coördinator van SWeDoRo. Deze zal zo goed mogelijk u vragen beantwoorden en bekijken wat de mogelijkheden voor uw bedrijf/instelling zal zijn.

Voorwaarden

 • Cursist die heeft aangegeven mee te willen doen zal dan ook ervoor zorgen dat het cursusgeld is overgemaakt naar SWeDoRo voordat de cursus zal plaatsvinden, er kan een uitzondering gemaakt worden maar deze is dan bekend bij de coördinator RGC.
 • Wanneer een cursist na het betalen van het gehele bedrag zich afmeldt en kan toch niet starten en iemand anders kan deze plaats opvullen bij les 1 doordat deze nog op de wachtlijst staat en kan vervangen, in dit geval zal de cursist zijn betaling terug kunnen krijgen. Als de cursus al verder is als les 1 en niemand kan deze lege plaats opvullen dan zal cursist het geld kwijt zijn mits de cursist de cursus toch opnieuw wilt doen, verder in het jaar dan zal de cursist alleen de herhaling kosten (cursus excl. materiaal)
 • De cursist zal alle lessen aanwezig zijn, bij afwezigheid zal dit doorgegeven worden aan de docent door cursist zelf.
 • Bij het tussendoor staken van de cursus is het niet mogelijk om de cursus nogmaals kosteloos te doen, alleen d.m.v. herhaling kosten. (Excl. Cursusmateriaal). Als voor het staken van cursus een geldige rede is dan zal de coördinator met het bestuur overleggen hierover.
 • Verzuim van de lessen, deelname:

Als cursist 85% aanwezig is geweest dan heeft de cursist recht op een bewijs van deelname.

 • Certificaat: als men aan de cursus meedoet heeft de cursist altijd recht op het meedoen van de toetsing ook bij onvoldoende deelname aan de cursus. Na het positief behalen van de toets zal men een Certificaat (diploma) krijgen.

Mocht een cursist niet voldoende aanwezig geweest zijn en toch meedoen aan de toets en zal deze niet behalen dan heeft cursist geen recht op een hertoetsing.

Als een cursist voldoende aanwezig is geweest (85%) dan, en zakt na de eerste toets dan heeft deze cursist recht op een hertoetsing maar wel op een deelnamebewijs.

Mocht iemand de toetsen niet halen maar toch voldoende aanwezig geweest zijn dan zal de cursist een Deelnamebewijs krijgen, tenslotte heeft cursist voldoende deelgenomen aan de cursus. Of cursist met alleen een deelnamebewijs door kan stromen zal advies gevraagd worden aan docent, of cursist kan dit advies dan navragen bij eigen docent. Deze heeft genoeg inzicht om te kunnen bepalen of het zin heeft om de cursist door te laten gaan met een nieuwe cursus of eventueel het advies te geven om de cursus te herhalen.

Plaats

De cursussen vinden plaats in het Dovenontmoetingscentrum (DOC) van SWeDoRo, Michelangelostraat 46, 3066 NM, Rotterdam (Alexanderpolder). Het DOC is goed bereikbaar met de metro, 2 haltes met de metro reizen (halte Prinsenlaan). Er is voldoende parkeergelegenheid bij het DOC en is het toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wij stellen het op prijs indien u van tevoren doorgeeft dat u van een rolstoel afhankelijk bent.

Wilt u aanmelden voor de Gebarentaalcursus? Klik dan hier om de inschrijfformulier in te vullen.

De ingevulde inschrijfformulier mailen naar:

RGC SWeDoRo

Coördinator Samantha Verkaik

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u per mail wilt versturen en als u vragen heeft.